Interjú Alyson Noëllel

Interjú Alyson Noëllel

Kérdések és válaszok. Beszélgetés Alyson Noëllel, a RIVÁLISOK szerzőjével


1. Mi késztette arra, hogy ennek a könyvnek paranormális helyett kortárs hátteret adjon? Melyik miliőt miért szereti?
Mivel egymás után tizennégy paranormális könyvet írtam, úgy éreztem, fel kell ráznom egy kicsit a dolgokat, és vissza kell térnem az olyan kortárs történetekhez, amilyenekkel a karrierem kezdődött. A paranormális regényekben többek között azt szeretem, hogy én fektetem le a világok szabályait, és ezeket úgy alakíthatom, ahogy a történet megkívánja. A Riválisokhoz hasonló realisztikus regényekben ezzel szemben az a legnagyobb kihívás, hogy úgy tegyem a hétköznapinál nagyszabásúbbá és érdekesebbé a valós környezetet, hogy tartom magam a való világ szabályaihoz. Számomra mindig a karakterek a legfontosabbak, úgyhogy amíg sikerül összetett és szórakoztató karaktereket életre hívnom, nem számít, hogy paranormális vagy realisztikus regényt írok.

2. Valós személyekről mintázta a karaktereit? Ha igen, kikről?

Noha a karaktereimben mindig van valami belőlem is – Aster vonzalma a dizájnertáskákhoz és -cipőkhöz, Tommy zenei ízlése, Layla kávéfüggősége, Madison álomgardróbja (jó, nekem még nincs ilyenem, de egyszer lesz!) –, ám legnagyobbrészt kitalált alakok, akik a történet szolgálatában állnak.

3. Miért döntött úgy, hogy több szemszögből írja meg a történetet? A négy narrátor közül van olyan, aki különösen közel áll a szívéhez?

Lenyűgözőnek találom, hogy az egyéni nézőpontunk milyen nagy mértékben befolyásolja az életünkről alkotott képünket. A Riválisokban négy teljesen különböző háttérrel rendelkező fiatal szemszögéből igyekeztem bemutatni Los Angelest, és a hírnévhez, sikerhez vezető utat, amelyre oly sokan szeretnének rálépni ebben a városban. Tommy és Madison más vidékekről származik, Layla és Aster ebben a városban született és nőtt fel, de a lakókörnyezetük és a családi körülményeik nagyban meghatározzák, hogy mi módon erednek az álmaik nyomába, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz, és hogy miként kezelik az útjukba kerülő válsághelyzeteket.
Hogy melyikük áll a legközelebb a szívemhez? Azt hiszem, Layla. Mindketten írók vagyunk, mindketten csonka családban nevelkedtünk, mindketten hevesen védelmezzük a függetlenségünket, és mindketten inkább külső megfigyelőként érezzük jól magunkat. Az ő korában én is egy kicsit szarkasztikus voltam, de ezt végül sikerült kinőnöm. Reményeim szerint egy nap ő is kinövi ezt a hozzáállást, és megtanulja, hogyan éljen nyitott szívvel. 

4. Van kedvenc karaktere?

Én amolyan „mindig azt szeretem, akivel éppen vagyok” típusnak tartom magam. Amikor Madisonról írok, csodálattal adózom az összpontosítóképességének és az elszántságának. Tommy folyamatosan tipródik, hogy helyesen cselekedjen-e, vagy pedig tegyen meg mindent, hogy megvalósítsa az álmait, illetve hogy lenyűgözze az apját. Layla éles nyelvétől néha még én magam is megrettenek, de aztán eszembe jut, hogy ezzel csak a félelmeit palástolja, és a nagyon is sebezhető szívét igyekszik megvédeni. Ami Astert illeti, nos, bárcsak én is ilyen magabiztos lettem volna az ő korában. Layla édes, álmodozó szörfös barátjába, Mateóba pedig bevallom, egy kicsit belezúgtam – az a srác egy igazi cukorfalat!

5. A RIVÁLISOK az éjszakai klubok csillogó világába vezet el bennünket. Ennek a miliőnek a leírása személyes tapasztalatokon alapul? Netalán tinédzserkori élményeken?

A kaliforniai Orange megyében születtem és nevelkedtem, és igen, rengeteg kedves emléket őrzök azokról a Los Angelesbe tett kiruccanásokról, amikor a barátaimmal koncertekre mentük, klubokba lógtunk be, vagy más kamaszkori bohóságot követtünk el. Szép idők voltak, az biztos, de részletekkel sajnos nem szolgálhatok – ugyanis titoktartást fogadtam!

6. Miért az éjszakai klubokat választotta fő helyszínnek?

Az éjszakai klubok hangulata szexi és rejtélyes – olyan, mintha a híresek és gazdagok jelmezbáljába csöppentünk volna! A gyönyörű emberekkel telezsúfolt, sötét klubokban, ahol dübörög a zene, a külvilág megszűnik létezni. Mintha egy alternatív univerzumba lépnénk be, ahol mindenki az lehet, aki lenni akar. Ennek persze megvan a negatív oldala is – ha mindenki szerepet játszik, sosem tudhatjuk, hogy kivel állunk szemben valójában.

7. Ön szerint mi kell egy tökéletes estéhez?

A férjem, egy csodálatos ruha egy csodálatos magas sarkúval, barátok, gourmet vacsora, pezsgő, és ha mindez Párizsban van, az már csak hab a tortán!

8. A RIVÁLISOK tinédzserei életük nagy álmát igyekeznek valóra váltani. Önnek mi volt a legnagyobb álma tizennyolc éves korában, és mi a legnagyobb álma most?

Nem volt könnyű kamaszkorom – édesanyám egyedül nevelt fel, és az anyagi helyzetünk sajnos elég siralmas volt. Akkoriban arról álmodtam, hogy kiszabadulok abból a környezetből, beutazom a világot, egy napon pedig író leszek. Még mindig alig hiszem el, hogy a kedvezőtlen esélyeim ellenére mindent elértem, amit akartam! Most az a legnagyobb álmom, hogy tovább folytassam, amit csinálok – írok, utazgatok, és azokkal az emberekkel vagyok, akiket szeretek.

9. A RIVÁLISOK feltárja a karakterek közti kapcsolatokat, és tele van fordulatokkal. Letehetetlen könyv, amely nemcsak a fiatal felnőtteket, hanem a felnőtteket is érdekelni fogja. Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben felnőtteknek szóló regényeket is írjon?
Eddig a negyedik könyvem, a FLY ME TO THE MOON az első és egyetlen olyan regény, amelyet felnőtteknek szántam. Noha szeretnék még ilyen könyveket írni a jövőben (van egy, amelyen már nagyjából egy éve dolgozom), egyelőre annak is örülök, hogy a fiatal felnőtteknek szóló regényeimet nagyon sok felnőtt is elolvassa. Remélem, az ő tetszésüket is elnyeri majd a Riválisok.


 
10. A sötét háttér és a könyv lapjain kibontakozó rejtély igazi klasszikus hangulatot ad a történetnek. Volt olyan könyv vagy film, amely inspirálta?
Noha általánosságban véve vidám, optimista és derűlátó embernek tartom magam, mindennél jobban imádom a sötét drámákat, ha pedig bűntény is történik, hát annál jobb! Az olyan filmeket, mint a Kínai negyed, a Hetedik, a Gyilkos játékok, A bárányok hallgatnak, a Szigorúan bizalmas és az Amerikai szépség, sosem tudom megunni, és mindent elolvasok, amit Gillian Flynn és Megan Abbott papírra vet. Amikor az egyik szerkesztőm azt mondta, hogy a Riválisoknak Hotel California-hangulata van, azt sem tudtam, hová legyek az örömtől. Ez volt az első dal a lejátszólistán, mert pont az a sötét, zsigeri érzés árad belőle, amelyet kerestem.

11. Melyik három szóval lehetne a legjobban jellemezni a RIVÁLISOKat?
Szexi. Szikrázó. Izgalmas.

12. Kik a kedvenc írói, és jelenleg mit olvas?
Nagyon sok kedvencem van! Stephen King, Jackie Collins, Judith Krantz, Judy Blume, J. D. Salinger, Megan Abbott, Dennis Lehane, Nick Hornby, Daphne du Maurier, Gillian Flynn, Jojo Moyes, Liane Moriarty, a Brontë nővérek, Sidney Sheldon, Emma Donoghue… a lista végtelen!

13. Melyik volt az utolsó olyan könyv, amelyet nem tudott letenni?
Paula Hawkinstól A LÁNY A VONATON. Már alig várom a filmet!

14. Több mint harminc nyelvre fordítják le a könyveit. Mit gondol, miért ilyen népszerűek a karakterei világszerte?
Volt szerencsém beutazni a világot (eddig hat kontinensen jártam; Antarktisz – jövök!), és meggyőződésem, hogy nem számít, hol élünk, nem számít, milyen nyelvet beszélünk, a felnőtté válás folyamata univerzális jelenség. Ez az első tapasztalatoknak, a határok feszegetésének, az önmegismerésnek és a tekintély megkérdőjelezésének az időszaka. Ki vagy, ki akarsz lenni, hová tartozol, és hová tartasz – még semmi sem biztos. Nem mostanában voltam tinédzser, de az életérzés valahogy velem maradt. Szeretettel és megértéssel gondolok vissza azokra az évekre, és remélem, hogy ez a könyveimen is érződik.

15. Úgy tudjuk, a brazil rajongóival nagyon szoros kapcsolatot ápol a Twitteren. Miért szereti ezt a fajta kapcsolattartást? Ön szerint a RIVÁLISOK elnyeri majd a brazil rajongók tetszését?
Kétszer is jártam Brazíliában a könyvbiennálén (Rióban és Sao Paulóban egyaránt), és őrülten beleszerettem az ottani emberekbe és a kultúrájukba. A brazilok szertelenek, nagylelkűek, és nyitottak mindenre, amit az élet kínál – rendkívül inspirálóan hatnak az emberre! Ráadásul hozzám hasonlóan ők is szeretnek ölelkezni, úgyhogy jól egymásra találtunk!  Imádom, hogy a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon keresztül kapcsolatba léphetek velük – áthidalva a köztünk lévő kilométereket –, és őszintén remélem, hogy a többi könyvemhez hasonlóan a RIVÁLISOK is elnyeri majd a tetszésüket.


A Riválisok kapható 2016. május 10-től!


 

Válogasson legújabb kiadványaink között!