Búcsú az Orgona utcától

Debbie Macomber: Búcsú az Orgona utcától

A könyvismertető után megtalálja a regényben szereplő kötésmintákat!

Susannah kertje néven virágbolt nyílik az Orgona utcában, a Színes szálak mellett. Susannah itt alkalmazza a fiatalon megözvegyült Colette-et, aki röpke viszonyt követően hagyta ott korábbi főnökét. Susannah és Colette is beiratkozik Lydia új kötőtanfolyamára, miközben Lydiának és nővérének, Margeretnek sok gondot okoz az autólopás áldozatává váló Julia.
És itt van Alix, aki megesküdne Jordannal, de a lány bizonytalan: képes-e kezelni azt a modort, amellyel anyósjelöltje rendezi az ő esküvőjét. De ahogy a kötőtanfolyam többi résztvevője, Alix is tudja: minden problémára van megoldás!


Háromszögű vállkendő lustakötéssel
Tervező: John Feddersen


Mérete: kb. 165x84 cm
Hozzávalók: 3 gombolyag vastag kötőfonal (kb. 169 m/170 g) 9-es vagy a méretpróbához megfelelő vastagságú, kb. 74 cm hosszú körkötőtű.


Méretpróba: Lustakötéssel 10 szem és 16 sor 1x10 cm


Minta lustakötés: A mintanégyzethez 14 szemmel 14 cm-es négyzetet kössünk, ebből mérjük le a 10x10 cm-es darabot és így számoljuk meg a szemeket és a sorokat.


Vállkendő


1 szemmel kezdjük.
1.sor: a szem elülső és hátsó szálát is simán lekötjük (szaporítás): 2 szem
2.sor: 1 szaporítás, 1 sima: 3 szem
3.-6.sor: 1 szaporítás, végig sima: 4… 7 szem
7.sor: 3 sima, 1 ráhajtás, végig sima: 8 szem
A 7.sort ismételjük, amíg a kendő mérete a csúcstól eléri a 81,5 cm-t. A munkát páros szemszámmal fejezzük be.


Következő sor: 3 sima, 1 ráhajtás, *2 szemet simán összekötünk, 1 ráhajtás, a *-tól ismételünk az utolsó 3 szemig, 3 sima.


Következő 4 sor: 1 szaporítás, végig sima.


Befejező sor: 2 szemet simán összekötünk, *1 sima, a szemet a jobb tűn lévő szemen áthúzzuk, a *-tól ismételünk az utolsó 2 szemig, 2 szemet összekötünk, a jobb tűn lévő szemen áthúzzuk, és a munkát befejezzük.


Alix csipkekötésű vállkendője
Tervező: Myrna A.I. Stathman 2006, Rocking Chair Press


Bevezetés a csipkekötésbe


Sokan úgy gondolják, hogy a csipkekötés nagyon nehéz, de ez nincs így. Csipkekötésnél egyszerűen egy tetszetős, lyukacsos mintát készítünk a kötőtű segítségével a fonalból. A lyukakat könnyű elkészíteni – csak ráhajtjuk a fonalat a jobb tűre – és kész a lyuk.
A lyukakat általában ráhajtással és hozzá kapcsolódó fogyasztással készítjük. A leggyakrabban használt fogyasztás, amikor egyszerűen együtt lekötünk 2 szemet, ebben az esetben a 2. szem szinte ráfekszik az 1. szemre. A legtöbb kötőnél az együtt lekötött szemek jobbra dőlnek.


Alix vállkendőjénél jobbra és balra dőlő fogyasztást, illetve hármasfogyasztást alkalmazunk. A balra dőlő fogyasztásnál a jobb tűt a bal tű következő szemébe szúrjuk, mintha le akarnánk kötni, de csak átemeljük a szemet a jobb tűre, lekötjük a következő szemet és az átemelt szemen áthúzzuk. Hármas fogyasztásnál (3 szemből 1 szemet készítünk) az 1. szemet az előbb leírtak szerint átemeljük a jobb tűre, a bal tűn lévő következő 2 szemet együtt lekötjük, és az átemelt szemen áthúzzuk.
A csipkemintát hasznosan gyakorolhatjuk egy háromszögű mosogatókendő elkészítésével. Ehhez használjunk vastag pamutfonalat és 8-as kötőtűt, így jól láthatjuk, amint szemről szemre kialakul a csipkeminta. A mosogató kendő készítésével a kezdést, a csipkemintát és a munka befejezését is gyakorolhatjuk. Amennyiben néhányszor hibázunk kötés közben, mosogatáshoz még használhatjuk a kész darabot.


A vállkendő elkészítése – bevezetés


A kötés elkezdése előtt nyomtassuk ki a leírást és a rajzot. A rajzról készítsünk olyan nagyítást, amelyet jól le tudunk olvasni. A legfontosabb az Alix-féle csipkekendő készítésénél a döntés, milyen fonalból készítsük, milyen méretű kötőtűt használjunk hozzá, és mekkora legyen a kendő. Minden bizonnyal a legnehezebb feladat, hogy elegendő fonal maradjon a felső szegély részére. Figyelni kell arra, hogy a lyuksor és a felső szegély előtt egy teljes 18 soros mintát készítsünk.
Ezt a kendőt, amelyet a háta közepénél 11 szemmel kezdjünk, és minden 2. sorában 4 szemet szaporítunk, bármilyen méretben készíthetjük.


Fonalválasztás


Bármilyen fonalat használhatunk. A felhasznált fonalat használhatunk. A felhasznált fonal mennyiségét meghatározza az alkalmazott kötőtű mérete, a fonal fajsúlya és a kendő kívánt méret. Ha vékonyabb tűvel dolgozunk, több méter fonal kell, ha vékonyabb a fonal, akkor is több méter kell, de valószínűleg kisebb lesz a súlya a felhasznált fonalnak, a nagyobb méretű kendőhöz szintén több fonal kell.
2 gombolyag Blue Moon Fiber Arts-féle könnyű fajsúlyú „Socks that Rock” fonalból csodás nagy kendő készíthető akár sima-, akár lustakötéssel. Egy gombolyagból pedig finom vállkendő lehet. Egy kézzel festett vagy szakaszosan festett fonal finom kontraszttal váltja a színeket a kötött csipkében.
Honeke kb.22,5 dkg merinő/alpakka fonalából csodálatosan puha kendőt köthetünk. Egy vastag, lustakötésű kendőhöz kb. 28 dkg. North Ronaldsay fonalra van szükség.
Elegáns, könnyű kendőhöz kb. 10 dkg természetes fekete Jamieson & Smith-féle Shetland fonal használható. Egy kisebb, de épp olyan elegáns kendőhöz kb. 8,5 dkg Buffalo Gold 100% bölény fonal szükséges.
Döntő fontosságú a kötőtű mérete: a kötés általában, amikor kötött csipkét készítenek, nagyobb méretű körkötőtűt használnak, mint simakötéshez.
A mintadarabot (vagy kendőt) kezdjük egy 2 mérettel nagyobb tűvel, mint a simakötéshez ajánlott és így készítsük az 1a – 18b. sorokat. Ha nyitottabb csipkét akarunk, kipróbálhatunk még 1 vagy 2 mérettel nagyobb tűt és ezzel kössük az 1c – 18c sorokat. A kötés – sajátos művészet, minden darab páratlan mű a maga nemében. Használjuk a tű méretválasztását arra, hogy a kész munkadarab kellemes legyen mind a szemnek, mind a kéznek. Élvezzük a kreativitást.A leszámolható rajz használata


Sok kötő szívesebben dolgozik rajzról, mint leírás alapján. A rajzot jobbról balra és alulról felfelé olvassuk, ahogy a kötéssel haladunk. A rajz csak a páratlan sorokat ábrázolja, a páros sorok szemeit fordítottan kötjük le. Ha a rajz alapján dolgozunk, gyorsan megtanuljuk a tájékozódást a jelek között, így már kevés gyakorlás után hamar meglátjuk, ha hibát vétettünk a mintában.
Alix vállkendője 4 szemes kezdőszegélyből, 2 háromszögből, a köztük lévő 1 sima szemből és 4 szemes zárószegélyből áll. Mindkét háromszög 1 szemmel kezdődik, mellettük szaporítunk, ahogy a kendő növekszik. Mivel a két csipke háromszög egyforma, ugyanazon rajz alapján megköthetjük azokat.
A rajz a kendő egyik felét ábrázolja, de nem tartalmazza a két háromszög közötti középső szemet, sem a két 4 szemes szegélyt a sor elején és végén. Munka közben először lekötjük a szegély 4 szemét, utána a rajz szemeit, 1 szem sima után ismét a rajz szemeit, majd a 4 szemes szegélyt készítjük.
Minden sor első és utolsó 4 szeme alkotja a kendő szegélyét. Láncszemes szegély alkalmazását ajánljuk: a szálat a munka elé tesszük, az első szemet fordítottan leemeljük, a szálat a munka mögé tesszük, a következő 3. szemet lekötjük; a sorok utolsó 2 szemét mindig lekötjük. A leírt utasításban a szegélyszemeket 4Sz-szel jelöltük a sorok elején és végén.


Kötés leírás alapján


Részletes leírás következik azok számára, akik jobban szeretik a leírást, mint a rajzot.
Jelölő gyűrűt használhatunk a sorban 3 helyen közvetlenül az első 4 szegélyszem után, a középső szem előtt és az utolsó 4 szegélyszem előtt. A gyűrűkhöz kössünk kb. 30 cm-es fonaldarabot, ez megakadályozza, hogy a gyűrű elguruljon, ha lecsúszik a tűről.


Alix csipkekötésű vállkendője
11 szemmel kezdjük kb. 25 cm-es szálat hagyva.
Az első sor beosztása: 2S,1F,1S,^, 3F, ^,1S,1F,2S(11 szem).
A leírásban használt rövidítések: S=sima, F=fordított, rh=ráhajtás, 2ök=2 szemet simán összekötünk, 2áök=2 szemet áthúzva összekötünk, 3ök=hármas fogyasztás, 4Sz=4 szegélyszem, ^=jelölő gyűrű helye


A leszámolható rajz használata


A rajz a páratlan sorokat, vagyis a munka színét ábrázolja. Munka közben jobbról balra és alulról fölfelé olvassuk a rajzot. Bár a rajz 1. sorában csak 3 szem látható, a kötés 1. sorában 11 szemen dolgozunk, a sor végén 15 szemünk lesz. A rajzom nem látható szemek: minden sor első és utolsó 4 neme és a középső sima szem.
Az 1a és minden további páratlan sor így készül: 4 Sz(=az 1. szemet fordítottan leemeljük, 1S,1F,1S), a rajz szerint dolgozunk, 1S, ismét a rajz szerint dolgozunk, 4Sz(=1S,1F,2S). A páros sorokban a széleken rizskötés (simára fordított, fordítottra sima), fordított szemek az utolsó 4 szemig, 4 Sz.


Írott útmutató


Segít megérteni a rajzot, ha követjük a részletes leírást. A páratlan sorokban 4 szemet szaporítunk 1-1 ráhajtással. A szaporítások közvetlenül a szegélyek mellett, illetve a középső szem két oldalán futnak. A leírásban a középső szem vastag betűvel van jelölve.
1a sor: 4Sz, ^, 1rh, 1S, 1rh, ^, 1S, 1rh, 1S, 1rh, ^, 4Sz (15 szem).
2a és minden páros sor: 4Sz, fordított szemek, 4Sz;
3a: 4Sz, ^, (1rh, 3S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 3S, 1rh) ^, 4Sz;
5a: 4Sz, ^, (1rh, 5S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 5S, 1rh), ^, 4Sz;
7a: 4Sz, ^, (1rh, 7S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 7S, 1 rh), ^, 4Sz;
9a: 4Sz, ^, (1rh, 9S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 9S, 1rh), ^, 4Sz;
11a: 4Sz, ^, (1rh, 11S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 11S, 1rh), ^, 4Sz;
13a: 4Sz, ^, (1rh, 13S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 13 S, 1rh), ^, 4Sz;
15a: 4Sz, ^, (1rh, 15S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 15S, 1rh), ^, 4Sz,


16 sor: (az első csipkekötésű sor): 4Sz, ^, (1rh, 1S, /1rh, 2áök/ 3 x, 3S, (2ök, 1rh) 3x, 1S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 1S /1 rh, 2áök/ 3x, 3S, /2ök, 1rh/ 3x, 1S, 1rh), ^, 4Sz (47 szem)


2b és minden páros sor: 4 Sz, fordított szemek, 4Sz;
3b: 4Sz, ^ (1rh, 1S, /1rh, 2áök/ 4x, 1S, /2ök, 1rh/ 4x, 1S, 1rh) ^, 1S, (1rh, 1S /1rh, 2áök/ 4x, 1S, /2ök, 1rh/ 4x, 1S, 1rh), ^, 4Sz;
5b: 4Sz, ^ (1rh, 3S, /1rh, 2áök/ 3X, 1rh, 3ök, 1rh, /2ök, rh/ 3x, 3S, 1 rh), ^, 1S, (1rh, 3S, /1rh, 2áök/ 3x, 1rh, 3ök, 1rh, /2ök, rh/ 3x, 3S, 1rh), ^, 4Sz;
7b: 4Sz, ^, (1rh, 5S, /1rh, 2áök/ 3x, 1S, /2ök, 1rh/, 3x, 5S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 5s, /1rh, 2áök/ 3x, 1S, /2ök, 1rh/ 3x, 5s, 1rh) ^, 4Sz/
9b: 4Sz, ^, (1rh, 7S, /1rh, 2áök/ 2x, 1rh, 3ök, 1rh, /2 ök, 1 rh/ 2x, 7S, 1rh), ^, 1S, /1 rh, 2áök/2x, 1 rh, 3ök, 1rh, /2 ök, 1rh/ 2x, 7s, 1rh), ^, 4Sz;
11b: 4Sz, ^, (1rh, 9S, /1rh, 2áök/ 2x, 1S, /2ök, 1rh/ 2x, 9S, 1rh), ^, 1S (1 rh, 9S /1rh, 2áök/ 2x, 1S, /2ök, 1rh/ 2X, 9S, 1rh), ^, 4Sz>
13b: 4Sz, ^, (1rh, 11S, 1rh, 2áök, 1rh, 3ök, 1rh, 2ök, 1rh, 11 S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 11S, 1rh, 2áök, 1rh, 3ök, 1rh, 2ök, 1rh, 11S, 1rh), ^, 4Sz;
15b: 4Sz, ^, (1rh, 13S, 1rh, 2áök, 1S, 2ök, 1rh, 13S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 13S, 1rh, 2áök, 1S, 2ök, 1rh, 13S, 1rh), ^, 4 Sz;
17b: 4Sz, ^, (1rh, 15S, 1rh, 3ök, 1rh, 15S, 1rh), ^, 1S, (1rh, 15S, 1rh, 3ök, 1rh, 15S, 1rh), ^, 4Sz /79 szem./


Az 1b – 18b sort ismételjük tetszés szerint, a kendő méretének megfelelően, a szögletes zárójelben leírtakat szükség szerint ismételjük egy soron belül a rajzon látható módon.
A befejező szegélyt az utoljára készített 18 b sor után készítjük:
1 sor (áttört): 4Sz, 1rh, 2ök) ismételjük a középső előtti szemig, (1rh, 1S) 3x, (1rh, 2ök) a szegélyig, 1rh, 4 Sz;
2 sor: mint a többi páros sor;
3.5. és 7.sor: rizskötés a sor végéig;
4. és 6.sor: rizskötés;
8. sor: a szemeket leláncoljuk, a jobb tűhöz vastagabbat használjunk.


Alice lustakötésű kendője
A csipkekötésű kendő útmutatása szerint készítjük a következő változtatással: a rizskötésű szemek helyett lustakötést készítünk, vagyis minden sorban sima szemeket a szélső szegélyeken.


Jelmagyarázat:
O = ráhajtás (rh)
 = simakötés (S) a színén sima, a visszáján fordított szem
= 2 szemet áthúzva összekötünk – 1 szemet leemelünk, a következő szemet simán lekötjük és a leemelt szemen áthúzzuk (2áök)
/ = 2 szemet simán összekötünk (2 ök)
= 1 szemet leemelünk, 2 szemet simán összekötünk, és a leemelt szemen áthúzzuk (3ök)


 


 

Ára:
Megrendelem:
E-könyv